Αριθμός Ειδικού Σήματος Λειτουργίας: 1245K123K0020801

Η Ερμιόνη

Πολυτραγουδισμένη ως τουριστικός προορισμός, η Ερμιόνη θυμίζει νησί έτσι όπως είναι τοποθετημένη στο χάρτη. Η θάλασσα αγκαλιάζει την Ερμιόνη από δύο πλευρές, αυτήν του εμπορικού κέντρου και αυτήν στα Μαντράκια. Βρίσκεται σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αργολικής χερσονήσου.

Σε μια μοναδική τοποθεσία απέναντι από την νήσο Δοκό και κοντά στην Ύδρα και τις Σπέτσες αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του Αργοσαρωνικού. Κοσμοπολίτισσα παραθαλάσσια πόλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Η Ερμιόνη σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετείχε στην Τρωική εκστρατεία με τον στρατό του Άργους. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι ανέπτυξαν το εμπόριο, ανέδειξαν ποιητές και μουσικούς. Στο πευκόδασος Μπίστι σώζονται τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.

Η Ερμιόνη αποτελείται από τους οικισμούς Αχλαδίτσα, Ποδάρι, Πετροθάλασσα, Άγιοι Ανάργυροι, Κουβέρτα, Κινέττα. Κοντά στην Ερμιόνη βρίσκονται ειδυλλιακές παραλίες που σας καλούν να τις ανακαλύψετε: Κουβέρτα, Σεντόνι, Πετροθάλλασσα, Δάρδιζα κα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, όπου δίπλα του έγινε η 3η Εθνοσυνέλευση, τον Ναό της Αγίας Ερμιόνης με την πανοραμική θέα και φυσικά τα Μαντράκια με τις υπέροχες ταβέρνες και τα μπαράκια που προσφέρουν ζωηρή διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Αν βρεθείτε στην Ερμιόνη τα Θεοφάνεια μην χάσετε το έθιμο Γιάλα-Γιάλα. Τα ξημερώματα των Θεοφανίων οι νέοι γυρίζουν όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι και δέχονται κεράσματα και ευχές. Τραγουδούν το Γιάλα-Γιάλα μέχρι τη στιγμή που θα πέσουν για να πιάσουν το Σταυρό. Την παραμονή των Θεοφανίων στολίζουν με φύλλα φοίνικα τις βάρκες.

Ένα ξεχωριστό έθιμο επίσης εορτάζεται την Κυριακή του Πάσχα: Το κάψιμο του Γιούδα. Οι ντόπιοι κατασκευάζουν το ομοίωμα του Ιούδα, με υφάσματα, άχυρα, ξύλα, εύφλεκτες ύλες και το τοποθετούν στη θάλασσα. Βάρκες έρχονται στο λιμάνι από το Μπίστι με αναμμένα καπνογόνα και δάδες και πυρπολούν το ομοίωμα. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

[ Φωτογραφίες της Ερμιόνης ]